Goed groeiend groen onder en tussen de panelen

De website van de Zonneakker Weihoek in Roosendaal

Goed groeiend groen onder en tussen de panelen

14 mei 2021 Nieuws 0

De Zonneweihoek is zo ontworpen dat ook onder en tussen de panelen kruidenrijk grasland moet kunnen groeien. Het hemelwater zou zich goed moeten kunnen verspreiden over het bodemoppervlak en mede door de keuze voor glas/glas-zonnepanelen (met melkglas rond de zonnecellen waardoor een deel van het zonlicht door de panelen op de grond valt) zou er ook onder de panelen voldoende licht moeten zijn voor groei van een diverse vegetatie.

Het zonneveld staat er nu bijna een half jaar en op dit moment, in mei 2021, is wel duidelijk aan het worden dat er niet alleen tussen de panelen, maar ook onder de panelen, een diverse vegetatie ontstaat. De onderstaande plaatjes, genomen op 14 mei 2021, illustreren dat.

Tussen de grassen zien we momenteel veel klaver, madeliefjes en margrieten. De madeliefjes bloeien al een tijdje, de witte klaver begint nu aan de bloei en dat geldt ook voor de margrieten. Later dit jaar verwachten we nog andere kruiden te zien gaan bloeien, zoals duizendblad, rode klaver, rolklaver en boerenwormkruid.

Tussen de panelen valt extra veel water en ook relatief veel zonlicht. Geen wonder dat het daar nu al erg groen is. We zien hier veel klaver, bloeiende madeliefjes en opkomende margrieten tussen de grassen. De bedoeling is dat eind juni of begin juli een eerste schapenbegrazingsronde plaatsvindt, nadat de diverse bloeiende kruiden hun zaad hebben kunnen verspreiden.
Op de voorgrond de eerste bloeiende margrieten, maar wie goed kijkt ziet verderop onder de panelen heel wat margrieten staan met de bloemen nog in de knop.
Bij de meanderende watergang, aan de noordzijde van de Zonneweihoek langs het Hollewegje en de A58, ontwikkelt zich momenteel een op het eerste gezicht behoorlijk diverse vegetatie, met o.a. boterbloem, madeliefjes, margrieten, klaver en verschillende soorten moeraskruiden tussen de grassen.